Gelukkig zijn maakt je productiever en creatiever

Artikel van Lilian Polderman, verschenen in Management Team, juni 2015.

Gelukkig zijn maakt je productiever en creatiever

Gelukkige mensen werken anders. Ze zijn productiever, creatiever en bereid grotere risico’s te nemen.

Gelukkige mensen zijn om precies te zijn 12 procent productiever. Dat concludeerden wetenschappers van de Universiteit van Warwick vorig jaar in ieder geval. De reden waarom gelukkige werknemers productiever zouden zijn, is omdat ze hun tijd effectiever en meer gefocust benutten. Maar hebben vele gelukkige, samenwerkende mensen ook weer een effect op hoe een heel bedrijf functioneert?

Lange-termijndenken

Ja, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van Tuugi Chuluun, assistent-professor Finance van de Loyola University Maryland en Carol Graham, hoogleraar, expert en auteur van diverse boeken op het gebied van de ‘economics of happiness’ van The Brookings Institution, een Amerikaanse denktank. Bedrijven die gevestigd zijn op plekken waar het gelukkigheidsgehalte hoog is, investeren namelijk meer. Zowel in het algemeen, maar ook – en vooral – als het gaat om R&D. Dit komt, zo menen Chuluun en Graham, omdat gevoelens van geluk gekoppeld zijn aan een vorm van optimisme en lange-termijndenken die juist belangrijk zijn voor het maken van besluiten ten aanzien van investeringen.

Landelijke geluksmeter

Chuluun en Graham selecteerden voor hun onderzoek allereerst Amerikaanse steden die hoog scoorden op de geluksmeter volgens de landelijke enquête van Gallup. Vervolgens werd gekeken naar het investeringsgedrag van de beursgenoteerde bedrijven in deze gebieden.

Effect van persoonlijk welzijn

‘Traditioneel wordt binnen de economie gedacht dat de economische spelers puur rationeel handelen, waarbij ze hun eigenbelang proberen te maximaliseren en zich bij hun besluitvorming niet laten beïnvloeden door niet-monetaire factoren,’ zegt Graham. ‘Er is echter steeds meer bewijs dat stemming, gevoelens en ons welzijn wel degelijk invloed hebben op ons economische gedrag. In ons onderzoek hebben we gekeken of het persoonlijke welzijn van beslissingmakers binnen het bedrijf het gedrag van het bedrijf in zijn totalliteit beïnvloedt, en dan specifiek wat betreft het investeringsbeleid.’

Jonge bedrijven sentimenteler

En waarom dan juist als het gaat om R&D investeringen? Graham: ‘R&D investeringen gaan vaak om de ontwikkeling van een nieuw product of een technologie en zijn daarom meer afhankelijk van subjectieve beslissingen en projecties ten aanzien van toekomstige uitkomsten dan de gewone standaard kapitaalinvesteringen. Een sterkere associatie met een gevoel van welzijn lijkt daarom best logisch. Uit onze resultaten bleek dit nog duidelijker het geval te zijn met jonge bedrijven. Hun besluitvorming is vaak nog wat losser en eerder onderhevig aan gevoelens van geluk en sentiment.’

Staat het hiermee onomstotelijk vast dat geluk de wijze waarop bedrijven investeren beïnvloedt? Nee, maar het is wel wederom een indicatie hoezeer ons welzijn meebepaald hoe we werken.

Bron:klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s