Job crafting: in 5 stappen naar de optimale baan

Blog op ‘over Duurzame Inzetbaarheid’, december 2015

Job crafting: in 5 stappen naar de optimale baan

Met meer plezier en energie naar je werk gaan kan als mensen meer zelf hun werk en werkomgeving kunnen aanpassen. Dit kan onder meer met job crafting: geef meer mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en een goede werk-privé balans. Dat zorgt voor duurzaam werk en beter functionerende mensen die gezonder en gelukkiger langer door kunnen werken.

Het uiteindelijke doel van job crafting is niet om iedereen alleen maar werk te laten doen dat hij en zij “leuk” vindt. Het gaat erom iedereen zo veel mogelijk de taken te geven die het best aansluiten bij je persoonlijke sterke kanten, want dat ‘soort’ werk hou je echt een stuk(je) langer vol.

Job crafting maakt vitaler

Medewerkers die job craften zijn de helft (50%) vitaler dan medewerkers die dat niet doen, blijkt uit het onderzoek Vitality Connected van Schouten & Nelissen en Intermediair. Bovendien lever je meer kwaliteit, word jouw toegevoegde waarde duidelijker en weten werkgevers plus opdrachtgevers dus beter waar ze jou voor moeten inschakelen (en waar niet voor). Ook leidinggevenden hebben een belangrijke rol. Leidinggevenden die medewerkers stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling en zelfregie hebben 36 procent vitalere medewerkers.

5 Stappen naar de optimale baan

Leuk gezegd, maar hoe begin je met job craften? Want duidelijk is dat je jezelf goed moet kennen, om het werk te onderkennen dat je niet alleen leuk vindt, maar ook van nature goed kunt. Het vraagt om grondig zelfonderzoek. Een begin kan het volgende vijf-stappenplan zijn, waar elke medewerker zelf mee kan beginnen:

1} maak een top tien van je taken;

2} op nummer 1 staat de taak waar je het meeste tijd aan besteedt;

3} geef per taak aan of de tijdbesteding toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven of nieuw is;

4} geef per taak aan of je deze graag, niet graag, soms wel, soms niet met plezier doet. Geef ook aan van welk talent helaas geen gebruik wordt gemaakt.

5} ga nu in gesprek met een coach of leidinggevende om te onderzoeken met welke (kleine) aanpassingen jij je werk weer zinvoller kunt maken.

Scherp je persoonlijk profiel aan

Elke functie kan interessanter worden door te sleutelen aan de taken (het WAT). Bijvoorbeeld meer doen wat de medewerker zelf leuk vindt. Waarbij “leuk” niet alleen wil zeggen: werk waar je plezier aan beleeft, maar ook ander werk dat bij je past omdat het goed aansluit bij je persoonlijke vaardigheden. Een van de manieren om dat te ontdekken is zelfonderzoek, coaching, een 360 graden beoordeling, of snuffelstages of job flirts. Probeer tijdelijk een andere functie. Of doe je werk eens op een andere manier, of praat regelmatig met andere collega’s over jouw werk en het werk dat zij doen. Kortom: verander het HOE van je werk, en je zult meer ontdekken.

Medewerkers realiseren zich dan vaak dat een van hun taken die zij niet erg spannend of uitdagend vinden enorm veel waard is voor een ander. Een taakroulatie is geboren, en dat geeft twee medewerkers en de organisatie meer voldoening (het WAAROM). Tenslotte kan de werkomgeving (bijvoorbeeld thuiswerken) die aanpassing zijn die het werkplezier weer voor een deel terug brengt (het WAAR).

Het werk uit-balanceren

De regie zoeken op de balans tussen wat energie geeft en wat energie vraagt in het werk is volgens Van Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research een belangrijk thema: “Vitale medewerkers die vanuit een goede balans met passie en energie werken, maken het verschil. De vitaliteit van mensen heeft immers niet alleen een directe invloed op duurzame inzetbaarheid en gezondheid maar ook op creativiteit en innovatie. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor organisaties en hun leidinggevenden.” Overigens is er in België al een nadeel gesignaleerd van job crafting: wie het optimale takenpakket heeft, heeft ook de neiging om te fanatiek door te gaan. Dat leidt tot (te)veel werkstress. Ook die balans moet bewaakt worden…

Bron: klik hier

Lees ook:

Job crafting: waarom ook jouw organisatie er aan moet geloven

De kracht van job crafting

Awardwinnaar CM Telecom: tot 100 medewerkers hoef je niet te managen

Hoe word je gelukkiger op je werk?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s