Zelfsturende organisaties blinken uit in leiderschap

Blog van Lysan Pot op de site van Effectory, mei 2016

Zelfsturende organisaties blinken uit in leiderschap

Zelfsturende organisaties worden door hun medewerkers zeer positief beoordeeld op hun leiderschapsstijl. Leiderschap scoort een 7,5 in organisaties die niet langer over een traditionele managementlaag beschikken. In klassieke top-down organisaties scoort leiderschap een stuk lager, namelijk een 6,9. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016’, dat eind mei landelijk gepubliceerd wordt door Effectory.

Zelfsturende organisaties blinken uit in leiderschap

Traditionele organisaties

Hoe is deze positieve score mogelijk in organisaties die zelfsturend zijn en waarin traditionele leidinggevenden niet meer bestaan? Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, legt dit uit. ”In traditionele organisaties hangt leiderschap sterk samen met de functie die iemand vervult. Vanwege je titel heb je bepaalde rechten en bevoegdheden, die je uitvoert en die tot je verantwoordelijkheden behoren. Een leidinggevende mag zelf weten hoe hij daarmee omgaat, en op welke manier hij zijn leiderschap deelt met het team.”

Rapport: Het verborgen potentieel van werkend Nederland – Editie 2016

Spontaan leiderschap

“Bij een moderne, zelfsturende organisatie wordt leiderschap heel anders ingevuld. Vaak ontstaat leiderschap hier op spontane wijze, gebaseerd op de inhoud van een issue. Ben je goed in het verbeteren van de klantgerichtheid van je organisatie? Dan profileer je je op dit gebied en ontstaat er vanzelf leiderschap op dit punt. Maar als je meer hebt met de financiële kant van je organisatie, trek je op dit gebied waarschijnlijk de kar. Leiderschap is dus gebaseerd op thema en ervaring. Dat kan betekenen dat het stokje na verloop van tijd weer doorgegeven wordt; leider blijf je zolang je teamgenoten toestaan dat je het bent. Hiërarchische verhoudingen worden dus niet bepaald door functies of titels: de werkelijke leiders ontpoppen zich per thema. Daardoor ontstaat er een natuurlijk evenwicht op de werkvloer.”

Meer invloed, motivatie en persoonlijke ontwikkeling

Ook op andere gebieden blinken zelfsturende organisaties uit; zo wordt de mate van invloed die medewerkers binnen hun organisatie ervaren beoordeeld met een 7,2. In traditionele organisaties scoort dit onderdeel een diepe onvoldoende, namelijk een 4,8. Ook zijn medewerkers veel gemotiveerder in hun werk. Zelfsturende organisaties scoren op dit gebied een 7,8, ten opzichte van een 5,5 bij traditionele organisaties. Ook is de stimulans voor medewerkers om zichzelf te ontwikkelen groter, deze wordt in zelfsturende organisaties beoordeeld met een 7,7, ten opzichte van een 5,3 in traditionele organisaties.

Rapport: Het verborgen potentieel van werkend Nederland – Editie 2016

Rapport: Het verborgen potentieel van werkend Nederland - Editie 2016

Hoe kunnen organisaties flexibel en wendbaar blijven en inspelen op innovaties? Deze fascinerende vraag houdt veel organisaties dagelijks bezig. En als je innovatief bent, hoe houd je dat dan op de lange termijn in stand? In het rapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland – Editie 2016’ gaan we op zoek naar de antwoorden.

Bron: klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s