Zingeving blijkt in de praktijk vaak een wassen neus

Artikel van Peter Boerman op Management Team, juni 2016 over recent onderzoek van PWC naar het belang van ‘Waar we het allemaal voor doen op het werk’.

Zingeving blijkt in de praktijk vaak een wassen neus

Zingeving? Leiders zéggen het heel belangrijk te vinden. Maar er dan ook iets mee doen? Ho maar.

Het is geen geheim dat zowel medewerkers als managers het belang inzien van zingeving – of moderner: purpose. Weten ‘waar we het allemaal voor doen’ levert niet alleen meer betrokkenheid en geluk op, maar onder de streep ook meer resultaat, daarvan zijn velen overtuigd, zo blijkt uit recent onderzoek van PwC onder meer dan 1.500 medewerkers en ruim 500 leidinggevenden.

Gapend gat

Maar er gaapt nog wel een groot gat tussen dat besef van belang en de daadwerkelijke praktijk, zo meldt hetzelfde onderzoek. ‘De behoefte om purpose te activeren op het werk is groter dan ooit, onder meer vanwege de aantrekkingskracht die het heeft op talent’, aldus de PwC-onderzoekers. Maar waar bijna 80 procent van de leiders claimt dat zingeving cruciaal is voor het succes en voortbestaan van de organisatie, erkent slechts 34 procent dat het ook de richtlijn is waarlangs beslissingen in de organisatie in de praktijk genomen worden.

Walk the walk

‘Deze kloof toont dat managers en leidinggevenden wel optimistisch zijn en de belofte van purpose-driven organisaties zien, maar dat ze in de praktijk twijfelen to-walk-the-walk‘, aldus de onderzoekers. Leidinggevenden focussen volgens hen te veel op het commerciële succes, terwijl het medewerkers meer om personal fulfillment te doen is. ‘Dit verschil zorgt ervoor dat organisaties onvoldoende profiteren van het potentieel dat herbergt in het definiëren van waar de organisatie nou precies voor staat.’

Vaker vertellen

Volgens PwC is het aan de leiders om vaker te vertellen waar het bedrijf voor staat, maar ook om medewerkers duidelijk te maken waarom hun werk ertoe doet in het grote geheel en hoe de purpose van de organisatie past bij de strategie en de beslissingen die genomen worden. Waarom wel/geen internationale expansie? Waarom wel/geen verticale integratie? Als de leiding dat niet (goed) uitlegt, en niet weet te koppelen aan de purpose van de organisatie, kunnen ze ook niet verwachten dat medewerkers zich gaan gedragen als ambassadeurs. ‘Als leiders purpose laten meewegen in hun besluitvorming, volgt de rest vanzelf’, aldus de onderzoekers.

Het onderzoeksrapport

Bron: klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s