Gemeente Hollands Kroon geeft geen vakantiedagen meer

Artikel op HR praktijk.nl, juli 2016

Gemeente Hollands Kroon geeft geen vakantiedagen meer

Bij de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland bepalen de medewerkers met elkaar wie wanneer en hoe lang weg kan. Anja van der Horst, directeur bedrijfsvoering: “Wij gaan ervan uit dat medewerkers zelf in staat zijn om te bepalen hoeveel vrije tijd ze nodig hebben om werk en privé in balans te houden en toch hun resultaten te halen.”

Ruim 90 procent van de Nederlanders vindt vakantie belangrijk voor het algehele welzijn en bijna de helft van de mensen is bereid tot offers om er vakantiedagen bij te krijgen. Toch moet 56 procent van de werknemers door hun werkgever gestimuleerd worden om vakantiedagen op te nemen en blijven er gemiddeld 3 van de 25 dagen over. De overheid heeft aangekondigd te gaan experimenteren met het overdragen van bovenwettelijke vakantiedagen aan collega’s, die bijvoorbeeld veel mantelzorg verlenen.

Gedeeld belang

Bij de gemeente Hollands Kroon gaan ze er dus vanuit dat medewerkers zelf in staat zijn om te bepalen hoeveel vrije tijd ze nodig hebben. En dat leidt niet tot een onwerkbare situatie. Volgens Marjon Sueters, trainee bij de gemeente komt dit omdat er een gedeeld belang is: “De flexibiliteit werkt twee kanten op. Juist die vrijheid om je eigen werktijden te bepalen, maakt dat wij het geen probleem vinden om langer door te werken als er een informatieavond is voor bewoners.”
Collega Niels Groen, directievoerder beleid en ontwikkeling civiel, is het daarmee eens: “Je bent vrij om te doen en laten wat je wilt, als je het maar goed geregeld hebt met je collega’s. Je bent immers wel zelf verantwoordelijk voor je resultaten.”
Ook de werkgever is van het voordeel overtuigd. Van der Horst: “Ik zou het iedereen aanraden omdat het enorm goed blijkt te zijn voor de productiviteit en het werkplezier. Dat is niet alleen prettig voor onze medewerkers, maar ook voor de organisatie en voor onze inwoners voor wie we dit uiteindelijk allemaal doen.”

Campagne Hoe Werkt Nederland?

De vernieuwende manier waarop medewerkers en leidinggevenden in de gemeente Hollands Kroon samen de vakanties organiseren is te bekijken op de site van de campagne Hoe Werkt Nederland?

Bron: klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s