Waarom HR geen HR meer mag heten

Blog van Fennande van der Meulen op happyoffice.nl

Waarom HR geen HR meer mag heten

Heb je je wel eens afgevraagd waarom HR eigenlijk HR heet? Bij de meeste afkortingen vraag ik me niet eens af waar ze eigenlijk voor staan meer, zo ingeburgerd zijn ze. Wifi en ADHD bijvoorbeeld. Dat wil ik ook eigenlijk helemaal niet weten. Maar de betekenis van HR wel. Dat ligt me aan het hart en ik lees er de laatste maanden zoveel over, dat de afkorting als een irritante mug blijft zoemen in mijn hoofd.

HR of HRM staat voor Human Resource(s) (Management). ‘Resource’, daarover zegt het woordenboek: hulmiddel, grondstof, hulpbronnen. Dus, plat vertaald staat HR voor ‘menselijke hulpbronnen’. En ‘resources management’ wordt uitgelegd als ‘beheer van natuurlijke hulpbronnen’. Ahem. Eigenlijk best een gênante benaming. Leven we nog in de tijd van Adam Smith, dat arbeid een grondstof is ofzo? Dat het niet gaat om de mens achter de medewerker, maar alleen om dat wat hij of zij oplevert voor de fabriek of het kantoor? Hoeveel uur hij aan een lopende band kan staan of achter een bureau kan zitten? Nope. Anno 2015 zijn we er inmiddels wel van overtuigd dat mensen als mensen behandeld moeten worden om tot volle bloei op hun werk te komen en daarmee beter te presteren. Dan is deze term toch volledig uit de tijd? Voor een groep mensen die verantwoordelijk is voor het aannamebeleid, groei en ontwikkelingen en welzijn van hun collega’s?

Happiness & performance

Tijd voor een nieuwe betere benaming. Wat te denken van Well-being-at-the-office? Beetje lang. En klinkt ook nergens naar. Medewerkers & organisatie? Beter al. Beetje terug naar vroeger, toen de afdeling nog ‘personeel & organisatie’ heette. Terug in de tijd willen we ook niet. Happiness & performance? Die lijkt me wel ok. Ik ga het eens navragen bij bevriende HR-ers, een lobby opstarten. Doe je mee? Dan zijn we straks allemaal af van het idee dat je mensen kan inzetten als productiemiddel. Go Forward! Had Adam Smith óók gewild, als hij nog geleefd had. Weet ik zeker.

Bron: klik hier

HR & Happiness@Work workshop

Meeting of great creative minds
Business people working together in office

Wil je meer weten over de nieuwe rol van HR? En hoe HR kan bijdragen aan gelukkig werken in organisaties? Kom dan naar de eendaagse  HR & Happiness@Work workshop op 24 november.

Advertenties

4 gedachten over “Waarom HR geen HR meer mag heten”

 1. Beste Fennande,

  Wat dacht je van Personeel & Organisatie?
  Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden maar je mag mij wel als (hulp)bron gebruiken.

  Met vriendelijke groet,
  Lars Frissen
  HR adviseur / Adviseur P&O

  Like

  1. Hey Lars,

   ja die noemde ik ook al in het blog. Op zich een heel prima term, he? Het jammere eraan is, is mijn indruk in elk geval, dat het wat ouderwets klinkt. Voor de statusgevoeligen onder ons wellicht daardoor afgekeurd. Ik hoorde naar aanleiding van het blog ook Human Relations Management. Ook wel mooi. In elk geval, er moet wat aan gebeuren en hoe meer discussie daarover, hoe beter!
   Fijne dag en dank voor je reactie!
   Fennande

   Like

 2. Dat het HRM heet is niet vreemd omdat vanuit een bedrijfskundig perspectief je een aantal bronnen hebt om een bedrijf te runnen (financiele bronnen, fysieke bronnen, menselijke bronnen). En dat het archaïsch en denigrerend klinkt ben ik direct met je eens. Ik geef de voorkeur aan een korte, simpele, welluidende naam. Een naam zoals ook de andere primair proces ondersteunende functies hebben: Finance, IT, Legal, Purchasing. Deze functies vinden het ook niet nodig om er woorden als ‘resource’ of ‘management’ aan toe te voegen. Klinkt ook niet: Legal Resource Management, IT Resource Management. Less is more. Dus: People

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s