Naast aandacht voor persoonlijk geluk staat geluk op de werkplek (gelukkig!) ook steeds meer in de schijnwerpers. In een artikel van Lodi Planting, dat op retentie-management.com staat, gaat zij in op waarom gelukkige medewerkers meer succesvol zijn dan hun collega’s, de verschillen tussen mannen en vrouwen als het aankomt op geluk op het werk en geeft een beschrijving van de 7 stappen die leiden naar gelukkig werken.
Zijn Nederlanders gelukkig?
Onno Hamburger schreef samen met Ad Bergsma het boek Gelukkig Werken. Bij de introductie van het boek hebben zij onderzoek uitgevoerd naar het geluksniveau van de Nederlander. Daaruit blijkt dat Nederlanders over het algemeen gelukkig zijn op hun werk.
“75 procent van de werknemers waardeert het geluksgevoel op het werk met een cijfer 7 of hoger. Het overgrote deel van de ondervraagden geeft aan dagelijks plezier te beleven in het werk (66 procent) en zegt er niet tegenop te zien om weer aan het werk te moeten na een vakantie (59 procent).”
De voordelen van gelukkig personeel
Daarnaast bieden gelukkige medewerkers ook veel voordelen voor uw organisatie. Gelukkig personeel is productiever, innovatiever, meer betrokken, loyaler, opener, enzovoort. Als gevolg daarvan is de hele onderneming winstgevender. Dat is precies de reden waarom organisaties hun mensen moeten faciliteren in het nadenken over gelukkig werken.
Hoe krijgt u gelukkig personeel?
De grote vraag is dan: hoe krijgt u gelukkig personeel? Hamburger en Bergsma onderscheiden in hun boek 7 stappen die leiden naar gelukkig werken:
- Realiseer je dat je zelf aan de slag moet, persoonlijk leiderschap moet tonen. Voor mensen die de schuld geven aan incompetente managers, gaat het probleem niet veranderen.
- Krijg meer zicht op wie je bent, op je persoonlijkheidsstructuur dus. Verschillende testen (zoals de Big Five) helpen om jezelf te begrijpen en te zien waar je staat. Niet iedereen is direct geïnteresseerd in zelfonderzoek, maar als je het verbind met dagelijkse vragen, willen ze vaak wel.
- Verbind die kwaliteiten ook met je passie. Sommige mensen doen dingen omdat anderen ze daar goed in vinden. Maar dat wil niet zeggen dat ze er zelf ook energie van krijgen.
- Neem een pauze om na te denken en te dromen. Waar gaat het om en wat vind je belangrijk? Kerst is zo’n mooie periode voor reflectie.
- Wees alert op valkuilen. Een zo’n valkuil is bijvoorbeeld dat je te kritisch wordt op jezelf. ‘Ik ben nou al een maand bezig met geluk, waar blijft het nou?’ Wees daarin mild naar jezelf.
- Wees een ambassadeur en zoek gelijkgestemden in je organisatie om samen met gelukkig werken aan de slag te gaan. Die verbinding is een belangrijk onderdeel.
- Maak er een SMART-plan van om te zorgen dat je je eindresultaat ook realiseert. En bespreek het met collega’s en leidinggevenden om de kans te vergroten dat je het doel ook bereikt.
Lees het artikel met daarin een interview met Lodi Planting hier.