
Sophie Tuinstra is HR-adviseur bij Neuf, een management- en adviesbureau op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Het bedrijf is gevestigd in Utrecht en Deventer. Dit jaar doet Neuf de vierde werkgelukmeting via het HappinessBureau.
Voor welke HR-uitdagingen staat Neuf?
“Wij zijn een snelgroeiend bedrijf, we hebben nu ongeveer zeventig mensen in dienst en werken ook met zzp’ers samen. Onze mensen gaan vaak op pad naar opdrachtgevers, dus goede mobiliteitsoplossingen zijn heel belangrijk voor ons. We willen een zo flexibel en duurzaam mogelijk mobiliteitssysteem hebben. Onze kernwaarden zijn plezier, vrijheid en kwaliteit. We willen een interessante werkgever zijn waar mensen gemotiveerd zijn en uitgedaagd worden. Daarom vinden we goede secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk, zo hebben we een winstdelingsregeling en besteden we veel aandacht aan vitaliteit.”
Waarom zijn jullie aan de slag gegaan met werkgeluk?
“Werkgeluk ligt in het verlengde van plezier. Werken moet vooral leuk zijn, want je moet het nog zo lang doen. Het meten van werkgeluk leek ons een goede manier om inzicht te krijgen in hoe onze medewerkers naar de organisatie kijken. Dit jaar doen we onze vierde meting.”
Wat houdt werkgeluk voor jullie in?
“Voor iedereen betekent het iets anders. Bij ons zien we werkgeluk als: volledig jezelf kunnen zijn, en op een opdracht zitten die je in je kracht zet. Het gaat niet om zoveel mogelijk grote projecten doen die bijvoorbeeld in het nieuws komen. Als iets voor jou leerzaam is, is dat voor ons voldoende. En nee zeggen mag ook. Zo voorkom je dat je een energielek krijgt.”
Wanneer was de eerste werkgelukmeting en wat kwam daaruit?

“In 2022 hebben we een meting gedaan over het jaar 2021. Dat was een hele positieve eerste meting, met een hoge respons. Het privé- en werkgeluk waren hoger dan de Nederlandse benchmark: privé kreeg een 7,9 en werk een 7,6. Onze eNPS-score was +51, terwijl Nederland op -7 zat. De resultaten hebben we meteen met de organisatie gedeeld. Daarover willen we transparant communiceren, net als over al het HR-beleid. We hebben verteld waarom we werkgeluk meten: dit is een kans om op een nieuwe manier te kijken hoe iedereen in de race zit en wat we kunnen doen om elke dag een beetje beter te worden.”
Welke acties hebben jullie ondernomen naar aanleiding van de resultaten?
“We hebben eerst gekeken wat goed scoorde. Die onderdelen willen we behouden, het is belangrijk om dat ook uit je resultaten te halen. Positief is dat medewerkers zich hier veilig voelen, er heerst een goede en veilige werksfeer. Ook gaven medewerkers aan dat ze zichzelf kunnen zijn. Verbeterpunten waren bijvoorbeeld dat medewerkers meer inzicht wilden krijgen in het salarishuis. Ook de onderlinge verbinding tussen collega’s kon beter, dit komt doordat we met meerdere BV’s werken. Om die reden zijn we meer activiteiten gaan organiseren, zodat mensen in loondienst en zzp’ers elkaar vaker zouden ontmoeten. In de organisatie proberen we dan vanuit iedere BV een betrokkene te hebben.”
Hoe hebben de scores zich daarna ontwikkeld?
“Het werkgeluk bij Neuf is elk jaar gestegen. In de laatste meting van april 2024 over het jaar 2023, kreeg het werkgeluk maar liefst een 8,2 en het privégeluk een 8,3. Onze eNPS is inmiddels +65. De meting over 2025 moet nog plaatsvinden, maar ik verwacht ook dit jaar weer mooie cijfers.”
Hebben jullie een bepaald doel wat betreft werkgelukscore?
“Neuf betekent negen in het Frans. In ons werk streven we altijd naar een 9+ en het zou heel mooi zijn als het werkgeluk ook minimaal een 9 haalt.”
Richten jullie je daarbij op specifieke thema’s?

“Dat hangt af van de resultaten van elke meting. Zo bleek vorig jaar dat medewerkers een vast aanspreekpunt wilden hebben om te praten over hun ambities. Het gevolg daarvan was dat we de Neuf Performance Coach in het leven hebben geroepen: iemand met wie je, los van de eigen leidinggevende, in gesprek kunt gaan over wie je bent, hoe het met je gaat en waar je naartoe wilt groeien in je werk en als persoon. Een ander voorbeeld komt uit de vragenlijst van 2023. Daaruit bleek dat medewerkers onze destijdse locatie in Utrecht niet inspirerend en slecht bereikbaar met OV vonden. Daar zijn we op aan gegaan, want het kantoor is erg belangrijk voor ons, daar kom je in verbinding met elkaar. We hebben toen een werkgroep opgericht om te kijken naar de mogelijkheden van een verhuizing en wat dat financieel zou betekenen. Nu zitten we in een verzamelpand in de binnenstad van Utrecht, Spaces. Het is goed bereikbaar met het OV en de fiets. Nu komen meer collega’s vaker naar kantoor. In de pauze kun je lekker wandelen in het centrum. Onze werkomgeving is nu veel inspirerender. Dat zagen we het jaar daarna ook terug in de resultaten van de werkgelukmeting. Zonder die meting hadden we niet geweten dat medewerkers ontevreden waren over onze locatie en dat dat een negatieve invloed had op hun werkplezier.”
Hoe reageren medewerkers op de metingen?
“Heel positief. Het voelt veilig om de vragenlijst anoniem in te kunnen vullen. Ondanks dat we bij Neuf open naar elkaar zijn. Collega’s vinden het belangrijk om mee te denken over de koers van de organisatie. Wij zeggen vaak: Neuf is je tweede familie, er heerst een informele sfeer en er moet geen drempel zijn om je uit te spreken. Iedereen is ook altijd heel nieuwsgierig naar de resultaten, dat blijkt wel uit de aandacht die er is voor de presentatie en de vragen die worden gesteld. Mensen zijn heel betrokken, willen vaak meer weten. De respons op de vragenlijsten is gemiddeld 70 procent, dat is fijn want daardoor verbinden we onze acties aan betrouwbare resultaten.”
Hebben jullie een strategie voor de langere termijn om werkgeluk blijvend te verbeteren?

“We bekijken het per meting, maar wat voor ons vaststaat is dat we iedere dag onze kernwaarden willen beleven en uitdragen. Daarom kijken we ook goed naar welk type mens we aannemen, een nieuwe medewerker moet wel passen bij het Neuf-DNA, bij onze cultuur. We zijn ambitieus, open-minded, vol energie en vinden het leuk om geïnspireerd te worden en anderen te inspireren. We maken stukjes van de wereld mooier en beter, op onze eigen manier, en zijn niet bang om onze mening te geven. We zijn flexibel, sociaal en informeel, we geloven niet zo in hiërarchie. Een pak of hakken zijn niet verplicht. En wij kennen elkaar echt, omdat we onszelf kunnen zijn. Samen zorgen we voor een mooie, duurzame en toekomstbestendige leefomgeving.”
Welke tips heb je voor andere organisaties die met werkgeluk aan de slag willen gaan?
“Begin met het werkgeluk te meten. Denk na wat je doel is en welke open vragen je toevoegt aan de vragenlijst. Aan de antwoorden op open vragen kun je veel hebben. En zijn de resultaten binnen, pak dan meteen door. Laat het niet liggen, anders verwatert het. Dat is zonde. Bedenk welke acties je wilt ondernemen en zorg ervoor dat er groepjes zijn die daarmee bezig gaan. Maak het concreet. En ten slotte: sta open voor wat medewerkers te zeggen en delen hebben, en neem dat serieus.”